Bir Görsel Hafıza Projesi ''Anatone''

Projemiz, Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemine ait basılı materyallerin dijitalleştirilmesi ve grafik tasarımın cinsiyet ve toplumsal rollerle ilişkisinin incelenmesini amaçlamaktadır.

Eylem planımız üç temelden oluşmaktadır:

Dijitalleştirme Stratejisi:


Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemine ait önemli basılı materyallerin dijitalleştirilmesi ve bu materyallerin halka açık bir şekilde erişilebilir olması için bu web sitesini geliştirilmeyi hedefliyoruz. Bu adımda Graph Commons uygulamasıyla farklı merkezlerden gelen verilerin analizini ve görselleştirmesini yaparak topluluğun projeye daha aktif bir şekilde dahil olmasını teşvik edeceğiz.

Yeniden Canlandırma: Kökleniyoruz!


Dönemin estetik analizleri bizim için ilham kaynağı. Oluşturduğumuz kütüphanenin içerik üreticilerine özel birer exlibris (sahiplik belirten kitaplık grafiği) tasarlamayı hedefliyoruz. Bu, katkılarından dolayı içerik üreticilerine teşekkür etmenin yanı sıra, projenin tasarım vizyonunu ve amaçlarını yaymaya yönelik bir adım olacak.

Yeni Medya ve Web3:


Verilerimizin güvenliği ve arşivimizin yok olmasını önlemek için tüm senaryoları göz önünde bulundurarak yeni teknolojileri projemize entegre edeceğimizi bildirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Elimizdeki verileri kullanarak, kültürel ve tarihsel açıdan değerli olan bu materyallerin daha geniş kitlelere ulaşması için yeni medya disiplinleriyle çalışıyoruz. Sanatçı işbirliklerimiz ve sanat üretimimizi projemizin en önemli çıktıları olarak görüyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz demolarımız İBB Gençlere Alan Açık Medya Sanatı Yarışması'nda sergilenmeye layık görüldü.

TEZ ÇALIŞMASI